Rybactwo i morze
LGR Kaszuby
Unia Europejska

Finał Konkursu na Najlepszy Regionalny Produkt Dożynkowy w 2019 roku

W dniu 15 sierpnia po raz kolejny w Wygodzie Łączyńskiej odbył się  Konkurs na Najlepszy Regionalny Produkt Dożynkowy zorganizowany przez Stowarzyszenie Kaszubianki. W roku 2019 konkurs odbył się podczas Dożynek Gminy Stężyca. 

Konkurs miał na celu promocję dziedzictwa kulinarnego Kaszub.  Do udziału w konkursie stanęło 26 potraw, w tym potrawy rybne i napoje regionalne.  W kategorii: regionalne potrawy rybne  nagrody ufundowała Lokalna Grupa Rybacka Kaszuby.

Wyniki konkursu na Najlepszy Produkt Dożynkowy 2019

PRODUKTY POCHODZENIA ZWIERZĘCEGO:

 

I miejsce - mielonka z weka p. Marka
II miejsce - polędwiczki drobiowe w sosie kurkowym p. Justyny
III miejsce - zylc z nóżek wieprzowych p. Wiolety

Wyróżnienie - gołąbki w sosie własnym p. Joanny

PRODUKTY POCHODZENIA ROŚLINNEGO:


I miejsce - drożdżówka z jagodami Natalii i Emili
II miejsce - chleb pszenno-żytni, kukurydziany p. Beaty
III miejsce - zupa brzadowa p.Bożeny

Wyróżnienie - dżem z aronii p.Steni

REGIONALNE POTRAWY RYBNE:
I miejsce - jesiotr wędzony p. Kazimierza
II miejsce - sielawa w occie p. Beaty
III miejsce - pstrąg zapiekany p. Teresy


Wyróżnienie - ryba w occie - Stowarzyszenie Kobiet Zgorzałego

NAPOJE REGIONALNE:
I miejsce - nalewka "Jarzębinka z ziołami i pigwowcem" p. Doroty
II miejsce - nalewka z kwiatów czarnego bzu p. Eugenii
III miejsce - wino wieloowocowe p. Stanisława

Wyróżnienie - nalewka z pigwy p. Grażyny