Rybactwo i morze
LGR Kaszuby
Unia Europejska

Z wody na talerz

Projekt współpracy pn. „Z wody na talerz - zadania wspierające rozwijanie łańcuchów dostaw produktów rybackich” współfinansowany

z Europejskiego Funduszu Morskiego i Rybackiego  w ramach Programu Operacyjnego „Rybactwo i Morze” na lata 2014 -2020.

 

Projekt pt. „Z wody na talerz - zadania wspierające rozwijanie łańcuchów dostaw produktów rybackich” realizowany we współpracy LGR Kaszuby, Północnokaszubskiej LGR oraz LGR Shabla-Kavarna-Balchik z Bułgarii.

Celem operacji była międzynarodowa wymiana wiedzy i doświadczeń na rzecz podnoszenia wartości produktów rybactwa na etepach łańcucha dostaw produktów w sektorze rybołówstwa i akwakultury poprzez wyjazdy studyjne szlakiem kulinarnym wraz z warsztatami.

W dniach 4 oraz 10 grudnia 2020 r. odbyły się dwie jednodniowe wizyty studyjno-warsztatowe po obszarach LGR Kaszuby i PLGR. W ramach każdej z wizyt realizowane były także warsztaty kulinarne, podczas których powstawały potrawy z ryb i owoców morza. 10 grudnia, na obszarze LGR Kaszuby, w warsztatach gastronomicznych online udział wzięli również członkowie bułgarskiej LGR.

Ponadto w ramach projektu stworzona została mapa obszarów LGR Kaszuby oraz Północnokaszubskiej LGR zatytułowana „Z wody na talerz – na szlaku smacznej ryby”, na której można znaleźć informacje o tym gdzie kupić świeżą bądź wędzoną rybę, gdzie zjeść rybkę oraz gdzie zakupić pozwolenie na wędkowanie i złowić rybę.

Zachęcamy do zapoznania się z naszą mapą:
LGR Kaszuby
Północnokaszubska LGR