Rybactwo i morze
LGR Kaszuby
Unia Europejska

Finał Konkursu na Najlepszy Regionalny Produkt Dożynkowy w 2018 roku

Już po raz siódmy  Stowarzyszenie Kaszubianki  zorganizowało Konkurs na Najlepszy Regionalny Produkt Dożynkowy w ramach Najsmaczniejszego Jarmarku  Dożynkowego. W tym roku pojawiła się nowa kategoria: regionalne potrawy rybne, w ramach której nagrody ufundowała Lokalna Grupa Rybacka Kaszuby.

Konkurs miał na celu promocję dziedzictwa kulinarnego Kaszub.  Do udziału w konkursie stanęły 22 potrawy, w tym napoje regionalne. 

 

Nagrodzone produkty to:

Kategoria:  produkty pochodzenia zwierzęcego 

I miejsce:  gołąbki w sosie pomidorowym, Justyna Siterlee  

II miejsce:  golonka w kapuście, Przemysław Birr   

III miejsce: czernina z kaczki, Lidia Wiedemann

Wyróżnienie:  ser kaszubski, Irena Piekarska

 

Kategoria:  produkty pochodzenia roślinnego

I miejsce:  zupa kartoflana, Joanny Mańskiej

II miejsce:  ciasto z pianką i malinami, Ewelina Pobłocka

III miejsce: chleb, Halina Linstedt

Wyróżnienie:  ziemniaki zapiekane z bobem, KGW Klukowa Huta

 

Kategoria:  regionalne potrawy rybne

I miejsce: lin w sosie koperkowym, KGW Marzebionczi

II miejsce:  wędzona sielawa, Kazimierz Walkusz

III miejsce: zupa rybna, Beata Kulaszewicz

 

Kategorie:  napoje regionalne

I miejsce:  nalewka aroniowo-czeremchowa, Teresa Okrój

II miejsce:  nalewka z aronii, Halina Felskowska

III miejsce: nalewka imbirowa, Dorota Wolska

Wyróżnienie:  nalewka z rabarbaru, Maria Paracka